Sympózium 2024 vás (a i nás) dostalo!

Reportáž
65
Foto: Pavol Náther

30+ workshopov, prednášok, diskusií… 40+ spíkrov a spíkeriek… 70+ účastníkov a účastníčok – a to všetko v jeden víkend na jednom mieste na jednej akcii – skautskej konferencii Sympózium 2024! Aký bol siedmy ročník? Poďte sa spolu s nami naň pozrieť.

Sympózium je späť!

Sympózium začalo svoj príbeh písať v roku 2015 v Dolnej Tižine. Už prvý ročník ukázal, že formát skautskej konferencie, ktorý ponúkne dobrovoľníkom a dobrovoľníčkam programové bloky zamerané ako na skautskú činnosť, tak aj na osobný rozvoj formou workshopov či prednášok vedených odborníkmi z praxe, priestor pre networking a vzájomnú inšpiráciu, má veľký potenciál a hlavne zmysel pre Slovenský skauting. 

Sympózium rokmi rástlo, napredovalo. Len, žiaľ, covidové roky túto kontinuitu narušili. Po niekoľkoročnej pauze sa tím nadšencov a nadšenkýň rozhodlo opätovne priniesť Sympózium k životu… a tak sa Sympózium v roku 2024 opäť vrátilo na scénu!

Foto: Pavol Náther

Mix obsahov, foriem…

Tak by sme mohli krátko zhrnúť, čo to vlastne Sympózium je. A tento ročník nebol iný! Od diskusií o tom, prečo stojí za to ostať a bojovať za lepšie Slovensko alebo o (ne)menných hodnotách skautingu, cez workshopy o neformálnom vzdelávaní, crowdfundingu, predškolskom skautingu, práce s historickou pamäťou až po prednášky o cirkulárnej ekonomike, tvorbe duchovného programu či o tom, ako zo skautingu vytvárať bezpečné prostredie pre deti a mládež. Samozrejme, nechýbala ani diskusia s členmi Náčelníctva SLSK či diskusné fórum o tom, ako vnímame duchovný rozvoj v organizácii. Ozaj všehochuť.

Foto: Martin Krchnavý

… atmosfér a predovšetkým ľudí!

Sympózium 2024 nebolo len o prednáškach a workshopoch – jeho hlavná sila bola v stretávaní sa, zdieľaní skúseností a vo vzájomnej inšpirácii. Nové nápady či podnetné myšlienky sa môžu objaviť často aj počas krátkeho rozhovoru s iným dobrovoľníkom medzi dvoma prednáškami. Dúfame, že Sympózium bolo práve takýmto miestom (a časom). A ak chcete aspoň takto na diaľku nacítiť trochu tej atmosféry, pozývame vás do fotoalbumu ročníka 2024 🙂.  

Foto: Pavol Náther

Tí, ktorých Sympózium dostalo

Nie je nad osobné skúsenosti a zážitky, preto sme pripravili krátku anketu s respondetnmi, ktorí Sympózium užili v rôznych rolách. Nech sa páči!

Daniel Dulovič (účastník Sympózia 2024)

Ako si sa cítil na Sympóziu? 

Na Sympóziu som sa cítil zaujato a prijato. Získal som nové poznatky a stretol zaujímavých ľudí. Určite pôjdem znova. 

Komu by si Sympózium odporučil?

Sympózium by som odporučil každému, kto sa chce o (nielen o skautskom) svete okolo nás naučiť niečo nové, a každému, kto sa nebojí diskutovať. 

Opíš Sympózium troma slovami.

Komunita, dialóg, poznatky.


Veronika Frankovská (spíkerka; demagog.sk)

Ako si sa cítila na Sympóziu?

Na Sympóziu som sa cítila super. Ako uprostred komunity ľudí, ktorí vedia, že má zmysel dávať a zlepšovať svet okolo seba, a chcú prísť na tie najlepšie spôsoby, ako to robiť.

Komu by si Sympózium odporučila?

Všetkým, ktorí sa zaujímajú o prácu s mládežou a nechajú sa inšpirovať kreatívnym a podnetným prostredím.

Opíš Sympózium troma slovami.

Pohoda, inšpirácie, prijatie.


Damián Lipták – Dambi (člen staff-u)

Ako si sa cítil na Sympóziu? 

Na Sympóziu som sa cítil ako medzi svojimi. V ľuďoch okolo mňa som cítil roverskú atmosféru s mnohými odžitými rokmi v skautingu, ale aj mimo neho – myslím tým skautov, ktorí si uvedomujú, že poslanie skautingu nezanedbáva výchovu k aktívnemu občianstvu a záujem o spoločenské témy. Ľudia s takýmto nadhľadom a angažovanosťou sú mi veľmi sympatickí a mal som pocit, že či diskusiami pri čajíku, workshopmi alebo prednáškami sa viem veľa naučiť.

Komu by si Sympózium odporučil?

Sympózium odporúčam všetkým roverom a dospelým v skautingu, ktorí by mali práve v tomto veku prekračovať hranice skautingu až do spoločenskej angažovanosti. Každému, kto nechce ostať doma vo svojich sociálnych bublinkách, ale vyjsť na otvorený trh s vedomosťami a skúsenosťami. Naozaj odporúčam si spraviť čas aj na intelektuálnu oblasť rozvoja, ktorá už pre rovera nemá formu učenia sa rozoznávať stromy, ale práve takýchto aktuálnych diskusií.

Opíš Sympózium troma slovami.

Rôznorodé, obohacujúce, otvorené (myslené ako „nielen-skautské).


Paulína Grolmusová – Fiškuska (členka core tímu Sympózia)

Ako si sa cítila na Sympoziu? 

Na Sympóziu som bola prvýkrát a to rovno v core tíme. Atmosféra na akcii aj v tíme bola úžasná a priateľská. V niektorých momentoch som mala až zimomriavky a slzičky na kraji (predovšetkým od smiechu 😀).

Komu by si Sympózium odporučila?

Sympózium by som odporučila tím, ktorí sa občas cítia stratení a nevypočutí. Nájdu tu prijatie, vypočutie a motiváciu, či do skautingu, ale aj do osobného života a smerovania. Nájdu sa tu aj tí, ktorí si potrebujú len oddýchnuť a na chvíľu si užiť niečo zo strany účastníka a nie organizátora alebo staffu.

Opíš Sympózium troma slovami.

Sympózium bolo… dychberúce, inšpiratívne a úspešné.

Foto: Martin Krchnavý

A čo ďalej?

Sympózium 2024 už je za nami… a my rozbiehame prípravy na Sympózium 2025! Ak máte chuť priložiť ruku k dielu ako člen core tímu, staffu priamo na mieste alebo nám viete pomôcť napríklad so sponzoringom, ozvite sa nám na sympozium@skauting.sk.

A určite nás sledujte na Instagrame či Facebooku, kde pridávame všetky čerstvé novinky.

Za Sympotím

Lucka

Aktivita bola spolufinancovaná Európskou úniou v programe Impact Lab Nadácie Pontis.

Spolufinancované Európskou úniou v rámci projektu č.101091634 – Impact Acceleration of Slovak CSOs. Vyjadrené názory a stanoviská sú názormi a stanoviskami autora/-ov a nemusia nevyhnutne odrážať názory Európskej únie alebo Európskej výkonnej agentúry pre vzdelávanie a kultúru (EACEA). Európska únia ani Európska výkonná agentúra pre vzdelávanie a kultúru za ne nezodpovedá.

ZDIEĽAŤ