Aktivitové karty pre predškolákov sú konečne tu!

Program
424
Foto: Kristína Seidlová

Je to už nejaká tá doba, odkedy bola na Skautskom sneme Slovenského skautingu schválená veková kategória predškolákov. Od tých čias sa pracovalo aj na jej programovej ponuke, predovšetkým na stupňoch napredovania – aktivitových kartách, ktoré si predškoláci plnia spoločne s rodičmi. Predškolský kruh Programovej rady vám ich teraz s hrdosťou predstavuje.

Veková kategória predškolákov bola prijatá za oficiálnu Skautským snemom v roku 2017. Od tej doby sa pre týchto najmladších členov pracovalo na programovej ponuke – stupňoch napredovania, odborkáchvýzvach.

Program pre predškolákov

Nie je to až tak dávno, čo oficiálne uzrela svetlo sveta šatka pre predškolákov – hnedá s bledomodrým lemom, ktorá už je dostupná aj v skautskom obchode Scoutshop. Tí, ktorí majú vo svojom okolí predškolákov ju už možno mali možnosť vidieť aj naživo. Postupne vyšli aj 2 výzvy – Malý modrý život a Detská knižnica. Netrvalo dlho a medzi programy pribudla aj odborka Divadelník

Aktivitové karty Janík a Grétka

Najčerstvejšou novinkou z dielne predškolského kruhu Programovej rady sú aktivitové karty Janík a Grétka, ktoré tvoria stupne napredovania pre predškolákov vo veku od 4 do 6 rokov. Od ostatných stupňov napredovania sa líšia tým, že netvoria komplexnú príručku, ale pozostávajú zo sád kariet – pracovných listov. Každý z týchto listov obsahuje krátky motivačný príbeh, na ktorý nadväzujú aktivity a úlohy k danej karte.

Symbolický rámec

Aktivitovými kartami vás sprevádzajú víla Grétka a škriatok Janík, ktorí spolu objavujú prírodu a okolie svojho domova. Popritom stretávajú iné tvory, ktoré ich sprevádzajú na ceste za dobrodružstvom. Karty obsahujú ich príbehy, strasti, ale aj radosti.

Sada aktivitových kariet obsahuje 10 pracovných listov, 1 bonusový príbeh, 1 hracie pole a 1 sadu nálepiek. Po splnení aktivitovej karty si deti nalepia na hracie pole jednu nálepku. Aktivitové karty pre predškolákov teda nemajú nášivku.

Stupne napredovania pre predškolákov – Aktivitové karty Janík a Grétka si môžete kúpiť v skautskom obchode scoutshop.sk.

Viac o vekovej kategórii predškolákov si môžete prečítať na tejto stránke.

Ak máte nejaké otázky alebo by ste sa radi zapojili do rozvoja ďalších programových prvkov – odboriek alebo výziev, neváhajte nám napísať na program@skauting.sk.

predsedníčka Programovej rady Slovenského skautingu
ZDIEĽAŤ