Už 35. Orlia skautka Aila: Začiatok sa môže zdať náročný a koniec vzdialený…

Program, Rozhovor
217

Ocenenie Orlí skaut je najvyšší stupeň, ktorý môže skaut v rámci programovej ponuky dosiahnuť. Hovorí veľa o charaktere a pevnej vôli toho, kto tento stupeň splnil. Preto sme sa rozhodli pridať na náš web rozhovory so skautmi, ktorí toto ocenenie získali.

35. Orlia skautka

Meno a prezývka: Natália Kučerová Aila
Zbor: 80. zbor Ginko Piešťany
Oddiel: 2. oddiel skautiek Čunkšipi čokan
Koľko rokov skautuješ: 12

Obľúbená hra: Žmurkaná

Kedy a ako si sa dostala ku skautingu? Aké boli tvoje začiatky?

Ku skautingu som sa dostala vďaka staršiemu bratovi, ktorý v tom čase už nejaký ten rok-dva skautoval. Zo začiatku ma to u včielok veľmi neoslovilo, no zrazu to bola neoddeliteľná súčasť môjho týždňa, na ktorú som sa nesmierne tešila.

Čo aktuálne robíš vo svojom oddiele, zbore, oblasti?

Aktuálne som 3. rok zástupkyňou oddielovej vodkyne v našom oddiele. Taktiež pomáham na zborovej úrovni či už s akciami pre verejnosť, alebo s programom – prevažne na tábore.

 

Kedy si sa rozhodla, že sa chceš stať ďalším Orlím skautom?

Stať sa Orlou skautkou je mojím snom odkedy som asi v roku 2017 zistila, že vôbec niečo také existuje. Popravde ani neviem odkiaľ som sa o ňom dozvedela, ale pamätám si to nadšenie a odhodlanie, ktoré malá Aila mala, keď sa do toho pustila. Až také, že som odborku Občan mala hotovú za týždeň.

Ako dlho ti trvalo splnenie podmienok na získanie tohto programového ocenenia?

Približne 7 rokov, ale korona mnohé veci zkomplikovala a spomalila. 

Čo bolo pre teba ľahké a čo naopak ťažké pri zdolávaní jednotlivých úloh?

Najťažšie pre mňa boli dlhodobé úlohy, ktoré vyžadovali konzistentnosť, ako napríklad zlepšenie sa v konkrétnej fyzickej aktivite. Mnohé úlohy či pre jednotlivca, alebo skupinu, ktoré sa dali zapracovať do programu, sa plnili takpovediac samé.

Bol moment, kedy si oľutovala, že si sa rozhodla plniť Orlieho skauta?

Nie. Nikdy som neoľutovala to, že som sa kedysi dávno rozhodla ísť po tejto ceste. Aj keď boli chvíle, kedy som sa bála, že ho nestihnem dokončiť.

Jednou z podmienok je aj získať 5 odboriek: Občan, Táborník, Kultúra, Prvá pomoc a Ochranca prírody. Ktorá ti toho najviac dala a prečo?

Prakticky mi toho najviac dal asi Táborník, pretože to bola jedna z prvých odboriek, ktoré som si začala plniť, ale najviac ma ovplyvnila Prvá pomoc, pretože som vďaka nej išla na skautský kurz prvej pomoci a celá táto oblasť ma veľmi zaujala. Až natoľko, že je teraz zo mňa táborový zdravotník. 

Aká bola najúsmevnejšia/najzábavnejšia situácia z plnenia Skautského chodníka a odboriek?

Klamala by som, ak vyberiem len jednu. No veľa z nich sa spája s mojou rangerskou družinou Vankúše. Večerné blbnutie na družinovkách, naše expedície do Rangeského horizontu či skautské chaty mi ešte dlho ostanú v pamäti.

Čo bolo pre teba z Rangerského horizontu najzaujímavejšie? Ktorú časť by si si rada zopakovala?

Jednoznačne expedície a projekt. Expedícia je vždy jedno veľké dobrodružstvo a je jedno, či trvá tri dni, alebo týždeň. Projekt ma zakaždým posunie vpred, pretože aj keď si myslíte, že už všetko poznáte a máte pod palcom, tak pred vás postaví novú nečakanú výzvu.

Ktoré zameranie projektu (enviro, skautský, komunitný) si si vybrala v Rangerskom horizonte? Prečo?

Vybrali sme si skautské zameranie, pretože hlavnou náplňou našej družiny bola tvorba programu pre dievčatá a chlapcov v skautskej vekovke. Preto bola celoročná etapová hra jasnou voľbou.

Teraz si už Orlou skautkou. Máš nejaké zaujímavé postrehy z toho, ako ťa vníma okolie?

Nemám pocit, že by sa vnímanie okolia veľmi zmenilo. Jedine mladšie deti sa zväčša na ako prvé pýtajú práve na nášivku Orlieho skauta a od starších skautov občas dostanem uznanlivé prikývnutie hlavou.

Kto ti bol najväčšou oporou počas plnenia Orlieho skauta?

Najväčšou oporou mi bola skautská družina Užoviek, v ktorej som skautovala a neskôr už spomínaná rangerská družina Vankúše, bez ktorej by som to určite nezvládla. Patrí vám za to moja veľká vďaka.

Chcela by si niečo odkázať ostatným Orlím skautom a skautkám?

Je pre mňa veľkou cťou pridať sa do vašich radov. Ďakujem, že po celé tie roky som mohla v Skautovi jedným očkom sledovať, že stať sa Orlím skautom je naozaj možné a možno bližšie, než sa zdá.

Túto výzvu si už splnila. Máš nejakú novú skautskú alebo životnú výzvu, za ktorou chceš ísť?

Najbližší skautský míľnik je pre mňa vodcovská škola, tak pevne dúfam, že sa dostanem na tú, o ktorej si myslím, že mi toho dokáže dať najviac. V živote ma čaká výzva v podobe zmeny vysokej školy a mnoho ďalšieho, čo s tým súvisí, tak držte palce, nech to dobre dopadne.

Na ktorý skautský zážitok najradšej spomínaš?

Ako som už spomínala vyššie, je náročné vybrať si len jeden, pretože vďaka každému jednému momentu som práve tým, kým som. Avšak jeden z najsilnejších momentov pre mňa aj po rokoch zostáva môj skautský sľub.

Aké skúsenosti si získala pri plnení Orlieho skauta?

Určite sa mi zlepšil time management a hlavne schopnosť vytrvať – hlavne v úlohách, ktoré boli náročné alebo nie až tak príjemné.

Čo by si odkázala mladším skautom a skautkám, ktorí uvažujú o dosiahnutí Orlieho skauta?

Začiatok sa môže zdať náročný a koniec vzdialený, no nebojte sa toho. Ak žijete skautingom (čo si často ani neuvedomujeme, ako nám úžasne presahuje do bežného života), tak mnohé úlohy pôjdu aj samy. Držím vám palce a teším sa na to, keď si tu o vás raz prečítam.

ZDIEĽAŤ