Ako na družinovú motiváciu

Program, Skauting
472
Foto: Gabriel Bies

Skautská družina vytvára prostredie, kde mladí ľudia nachádzajú neoceniteľné príležitosti na rast, vzdelávanie a zábavu. Je to miesto, kde sa môžu stretávať, spoznávať nových priateľov a spolu objavovať svet okolo seba. Radca družiny má významnú úlohu pri motivovaní a inšpirovaní členov družiny, ako pri skautských aktivitách, tak aj v osobnom rozvoji.

Ako motivovať členov družiny

Na začiatku každej činnosti musí byť motivácia. Pri prechode od vĺčaťa cez skauta až k rangerovi sa naša motivácia môže meniť. Môže byť vnútorná alebo vonkajšia. Vonkajšia motivácia môže byť odmena, uznanie, pochvala, ocenenie a pod. Vnútorná motivácia býva často silnejšia a vie nás dlhšie udržať zapálených pre vec. Avšak pre dlhodobú motiváciu členov družiny sa odporúča kombinácia vonkajších aj vnútorných motivátorov.

Čo všetko nás môže motivovať:

  • Radca družiny: Radca družiny je pre svojich členov príkladom a vzorom. Entuziazmus a odhodlanie ku skautskej činnosti, ktoré radcovia v sebe majú, môžu byť pre členov družiny inšpiráciou.
  • Stanovenie cieľov: Členovia družiny si môžu stanoviť individuálne a skupinové ciele, na ktorých budú počas roka pracovať. Sledovanie pokroku a dosiahnuté výsledky dodajú  jednotlivcom pocit úspechu, posilní ich sebavedomie a motivuje ich k ďalšej činnosti.
  • Zodpovednosť a dôvera: Predovšetkým, keď sú členovia družiny už starší, môže im radca umožniť prevziať zodpovednosť za rôzne menšie a časom aj väčšie úlohy. Dôvera, ktorú im týmto vyjadrí, ich môže motivovať a podporí sa tak aj družinový duch.
  • Zaujímavé a zábavné aktivity: Vytvárajme pre našich členov príležitosti a zaujímavé aktivity, pri ktorých zažijú dobrodružstvo, zabavia sa a inšpirujú. Rôznorodý program ich bude viac motivovať chodiť na družinovky.
  • Tímová práca: Skupinové úlohy a malé projekty môžu prispieť k vzájomnej spolupráci, tvorbe tímu a motivácii. Mali by sme v družine zdôrazňovať potrebu a dôležitosť každého jednotlivca. Dôležitosť každého člena v družine sa môže odzrkadliť na dosahovaní spoločného cieľa v rámci malého projektu, na ktorom spoločne pracujú a do ktorého sú všetci rovnocenne zapojení. Tým posilňujeme ich schopnosť komunikovať, spolupracovať a riešiť problémy.
  • Silné priateľstvá: Skautská družina je miestom, kde sa tvoria pevné priateľstvá. Podporujme členov družiny, aby sa spolu zbližovali a vytvárali vzájomné väzby.
  • Zdieľanie skúseností: Podporujme členov družiny, aby zdieľali svoje skúsenosti, radosti, starosti aj úspechy zo svojho života. Členovia sa tak môžu zblížiť a navzájom inšpirovať.
  • Podpora a pochvala: Aktívne podporujme a chváľme členov, ktorí sa snažia a dosahujú úspechy. Ich úspechy môžu motivovať ostatných členov.

Odborky ako silný motivačný faktor

Jednými z programov, ktoré môžeme plniť počas roka sú rôzne odborky. Môžeme ich plniť individuálne sami doma alebo spoločne na družinovkách. Tvoria jedinečnú súčasť skautského programu a umožňujú nám objavovať rôzne oblasti záujmov a rozvíjať naše schopnosti. Spoločným plnením odboriek sa môžeme navzájom motivovať, pomáhať si a tešiť sa z našich úspechov. Obrovským motivátorom k plneniu ďalších odboriek môže byť slávnostné odovzdávanie nášiviek.

Ako si vybrať odborku?

Vybrať správnu odborku, ktorej sa bude družina počas roka venovať, môže byť niekedy náročnejšie, ako sa zdá. Na výber ich máme neúrekom a každý člen sa chce venovať niečomu inému. Aby sme predišli siahodlhým diskusiám alebo nezhodám medzi členmi, môžeme tento proces prikrášliť zábavnými aktivitami.

Tu je 5 spôsobov, ako si členovia môžu spoločne vybrať odborku, ktorej sa budú cez rok venovať:

  1. Odborkový kvíz: Pripravme zábavný a vzdelávací kvíz, ktorý bude obsahovať otázky a úlohy týkajúce sa rôznych odboriek. Členovia môžu spolupracovať v skupinkách alebo jednotlivo a riešiť kvíz, aby zistili, ktorá odborka by mohla byť pre nich najvhodnejšia na vyskúšanie.
  2. Odborkový filmový večer: Pripravme krátke videá alebo prezentácie o každej odborke a zorganizujme filmový večer, kde členovia budú mať možnosť si tieto videá pozrieť. Počas večera môžu členovia vyjadriť svoje názory, diskutovať o tom, čo ich zaujalo, zapisovať si svoje postrehy a spoločne si vybrať, ktorú odborku by si radi vyskúšali.
  3. Odborkový workshop: Zorganizujme krátke workshopy, kde si členovia môžu vyskúšať rôzne aktivity spojené s rôznymi odborkami. Členovia sa tak môžu priamo zapojiť do aktivít a zistiť, čo ich najviac baví a zaujíma.
  4. Odborkový veľtrh: Zorganizujme odborkový veľtrh, na ktorom každá odborka bude mať svoj „stánok“. Členovia budú mať možnosť prejsť si stánky, prečítať si o každej odborke. Veľtrh môže byť farebný, interaktívny a plný zaujímavých aktivít.
  5. Odborkový teleshopping: Príďme na družinovku preoblečení za rôzne postavy, ktoré predstavujú danú odborku a predajte záujem o ňu ostatným členom.

Finálny výber odborky môžeme uskutočniť verejným alebo tajným hlasovaním. Tieto spôsoby výberu odborky môžu členov inšpirovať a pomôcť im nájsť odborku, ktorú budete spoločne plniť počas nasledujúceho obdobia. Každý spôsob má svoje čaro a môže prispieť k záujmu členov aj o iné odborné oblasti.

Celý zoznam odboriek nájdete na stránke skauting.sk TU.

predsedníčka Programovej rady Slovenského skautingu
ZDIEĽAŤ