Nadupaný program CEJ 2024

CEJ24, Reportáž
293
Foto: Marián Suvák

Prvý augustový týždeň patril tento rok jednoznačne Stredoeurópskemu jamboree, ktoré sa tento raz konalo na Slovensku. Pre mnoho slovenských účastníkov to bola prvá medzinárodná skautská akcia, ktorej sa zúčastnili. A nielen pre nich, taktiež pre organizátorov, keďže Slovenský skauting hosťoval túto akciu po 12 rokoch, väčšina tímu sa stretla s organizovaním podujatia takých rozmerov po prvýkrát.

Areál Drienok v Mošoviciach privítal druhého augusta vyše 1 000 skautov, ktorí prišli, aby zažili program s mottom „Beyond the Horizon“ a boli motivovaní, aby v živote mohli zažiariť, ako hovorilo aj podporné motto CEJ, „Rise & Shine“. 

Piatkový úvodný ceremoniál

V piatok po príchode účastníkov čakalo veľké množstvo zoznamovacích hier či kreatívnych aktivít. Patroly mohli začať plniť medzipatrolovú výzvu, ktorá prebiehala počas celej akcie. Večer zavŕšil vlajkový pochod všetkých krajín a úvodný ceremoniál, ktorým sme oficiálne odštartovali CEJ 2024 a po ňom sme sa všetci vyskákali na balkánske rytmy od dua Malalata.

Foto: Marián Suvák

Medzinárodný deň

Sobota bola prvým dňom celodenného programu. Odštartovali sme ho rannou ponukou aktivít, kde sa každý mohol prísť učesať, zacvičiť si jógu alebo si zabehať.

Počas doobedia v priebehu medzinárodného dňa sa krajiny mohli predstaviť, kde odprezentovali svoje zvyky, kuchyňu, spôsob skautingu, či tance, alebo národné piesne.

Neskôr nás čakala „veľká hra“, ktorej sa zúčastnili všetci účastníci a zmerali si medzi sebou sily. Pocity z hry mohli pretaviť do umeleckých diel, ktoré po zvyšok akcie zdobili areál.

Počas večera si každý mohol vybrať z pestrej ponuky aktivít ako napríklad diskusie, malý táborák, relax v chill zóne alebo premietanie filmu. Ako bodka večerného programu bol medzinárodný kvíz, ktorý zožal veľký úspech.

Foto: Marián Suvák

Návštevný deň

Nedeľné ráno si opäť mohol každý vybrať, či si pospí až do raňajok, zažije HIT tréning, či ranné zamyslenie. Tento deň bol zároveň návštevným dňom, kedy nás prišli navštíviť skauti z celého Slovenska a nasať atmosféru jamboree. Všetci si mali možnosť vybrať z rôznorodej palety duchovných aktivít od sv. omše až po lesný kúpeľ.

Duchovne načerpaní sme sa vrhli do tých najzaujímavejších workshopov, z ktorých si vybral naozaj každý. Spomeniem napríklad kanisterapiu, vyrábanie pomôcok pre Omamy či kurz hry na kalimbe.

Po nabitom dni sme sa všetci tešili na špeciálny koncert Itcha Pčelára s Jamestown, ktorý nám prvýkrát zahrali naživo hymnu CEJ 2024. Atmosféra sa dala krájať a nejeden skaut sa ráno zobudil bez hlasu.

Foto: Marián Suvák

Program počas týždňa

Od pondelku do štvrtku nastal program, ktorý cirkuloval podľa rozdelenia subcampov.

Tieto štyri dni mohli účastníci zažiť adrenalín v podobe lanového centra a vodných aktivít.

Iná skupina si zahrala veľkú etapovú hru v Múzeu slovenskej dediny v Martine, kde sa mohli dozvedieť o bohatej slovenskej kultúre a architektúre.

Tretia skupina skautov sa vybrala do dobrovoľníckej destinácie ako napr. oprava hradu Sklabiňa, kosenie lúky v 5. stupni ochranného pásma alebo pomoc v školách, či priamo v obci Mošovce.

Posledný celodenný program účastníci strávili na terénnej hre v krásnej prírode Turca, kde súťažili o noc strávenú v skautskom táborisku. Mnoho krajín náš spôsob táborenia nepozná, a tak táto odmena zožala veľký úspech. 

Foto: Marián Suvák

Posledný večer na CEJ

Štvrtkový večer bol posledným večerom na CEJ. Počas záverečného ceremoniálu a vlajkového pochodu sme si všetci uvedomili, že sa blíži koniec a náš malý skautský sen vystrieda život doma. O to viac si všetci užili koncert Wooders, ktorí to poriadne roztočili!

V piatkovom ráne sa nad areálom vznášali slová vďaky, rozlúčok a obrovská kopa zážitkov, ktoré si všetci odniesli do svojich kútov.

Dovidenia CEJ 2024 a ďakujeme!

ZDIEĽAŤ